Fremragende

4.6/5

Kundeklub

8 smukke planter, der kan stå mørkt

Disse stueplanter kan ikke alene overleve i vintermørket, men fungerer også i rum uden vinduer eller med sparsomt lys – og så er de tilmed dekorative! Drømmer du om en grøn oase i dit hjem, men har svært ved at finde ud af hvilke planter, der giver mening hvor – specielt i de mørke rum? Så læs med her…

Når planter får mindre lys

Planter vil generelt gerne have lys. Nogle planter kan ikke tåle direkte lys, men mængden af lys kombineret med temperatur, gødning og vanding, er alle elementer der afgør hvor hurtigt dine blomster vokser og generelt om de trives.

Når du stiller planter et sted med meget lidt lys, vil det automatisk begrænse, hvor hurtigt planterne vokser. Planter, der står i meget lys og højere temperatur har brug for mere vand, og omvendt. Pas derfor på med at vande for meget de steder, hvor der ikke er så meget lys.

Nogle planter vil variere i farve og brogethed alt efter lyset. Derfor er de dog stadig smukke og dekorative at have i hjemmet.

Herunder har vi udvalgt 9 fine planter, der kan tåle at få lidt eller næsten intet lys og som samtidig er smukke og passer ind i en flot indretning.

Sømandstrøst

En af de planter, der kan overleve på badeværelset uden vindue eller et sted med lidt lys er sømandstrøst også kaldet aglaonema. Den fine stueplante findes i mange variationer, nogle med grønne blade og andre med rosa.

Planten har ikke brug for særlig meget lys – faktisk svitses bladene, hvis du placerer den i direkte sollys og den trives bedst et sted med høj luftfugtighed. Det er derfor en perfekt plante til badeværelset.

Husk at sømandstrøst ikke må vandes for meget, når den står mørkt lys. Jorden skal næsten tørre helt ud imellem vandinger ellers vil rødderne med stor sandsynlighed rådne.

Calathea

Calathea findes i et hav af variationer og kaldes også en fiskebensplante. Den trives bedst med skygge og en lille mængde indirekte sollys og er derfor oplagt til steder i dit hjem, hvor der er meget lidt lys.

Calathea trives desuden bedst med en høj luftfugtighed, og egner sig derfor godt til badeværelset. Ellers er en bestøver eller en luftfugter også en mulighed. I vinterhalvåret er det kun nødvendigt at bestøve planten et par gange om ugen og ellers vande planten meget lidt. Om sommeren derimod kan planten med god samvittighed bestøves hver dag.

Måneskin

Måneskin, scindapsus pictus, en yderst smuk klatreplante, der gør sig særdeles godt i en hængepotte. Den kan tåle at stå et sted med lidt lys og skal vandes meget lidt i vinterhalvåret. Vær ikke bange for at holde igen med vandet, da planten let overvandes.

Om sommeren skal den vandes noget oftere, men står den mørkt, så skal du tage højde for det. Lad den gerne tørre helt ud mellem vandinger og bestøv den en gang imellem, dog stadig ikke for meget om vinteren.

Svigermors skarpe tunge

Svigermors skarpe tunge, sansevieria, er én af de mindst krævende og mest hårdføre planter du kan få fingre i. Den trives i skygge og med sparsomt vand, faktisk kan den tåle at tørre fuldstændigt ud. Er du typen, der har det med at glemme planterne i flere uger ad gangen, så er der her håb for dig!

Vand den som udgangspunkt med et par ugers mellemrum om vinteren og en gang om ugen om sommeren. Pas igen på med at overvande, når den står placeret mørkt.

Filodendron

Der findes et utal af fine filodendron. Især fingerfilondendron eller monstera, er blandt de mest populære i øjeblikket. De smukke dekorative blade og den minimale pasning, gør den generelt til en meget eftertragtet stueplante, som står i mange hjem.

Filodendron kan klatre og blive meget stor – jo mere lys jo hurtigere vokser den.

Den har brug for vand cirka en gang om ugen, og det er vigtigt at den får lov til at tørre ud mellem hver vanding.

Maranta

Maranta er lidt ligesom calathea, fiskebensplanten. Den har smukke fiskebenslignende mønstre på hvert enkelt blad, som næsten kan syne håndmalet. Planten findes også i mange forskellige variationer – alle meget dekorative.

Maranta trives i et rum uden meget sollys og gerne med høj luftfugtighed. Hvis den ikke står på badeværelset, så find din bestøver frem én til to gange om ugen. Pas ellers på med at vande den for meget. I sommerhalvåret er det godt at bestøve den dagligt.

Guldranke

Klatreplanten guldranke minder meget om måneskinsplanten, dog har er dens blade mere gule nuancer. Også her findes der mange forskellige variationer, nogle med mere hvide farver og andre mere grønne.

Godt med lys og varme kan få guldranken til at vokse meget hurtigt, men derfor kan den stadig placeres på for eksempel et mørkt badeværelse. Den vil dog væsentligt langsommere.

Ligesom måneskin skal den gerne vandes regelmæssigt om sommeren og meget lidt om vinteren. Lad den gerne tørre helt ud mellem vandinger og bestøv den en gang imellem, dog minimalt om vinteren.

Smaragdblad

Smaragdblad er ligesom svigermors skarpe tunge – en hårdfør én af slagsen!

Den kan stå i et rum uden vinduer eller en mørk krog og vil helst ikke vandes for meget. Vand den derfor kun, når jorden er tør og højst et par gange om måneden.

Smaragsblad kaldes også zamioculcas eller en ZZ-plante. Den er virkelig en nybegynders bedste ven. Selv hvis du forsøger at forsømme den ihjel, er vi ikke sikre på, at det kan lade sig gøre.

Fredslilje

Fredslilje, også kaldet Spathiphyllum, er oprindelig fra Sydamerika og Mellemamerika, hvor den ofte vokser under regnskovens store træer. Særligt derfor er planten holdbar og kan trives på mørke placeringer. Af samme årsag vil plantens blade også tage skade, hvis den står for lyst.

Fredsliljen er karakteriseret ved sine ovale og mørkegrønne blade samt sine hvide og karakterfyldte blomster, der sidder på plantens høje stilke. Planten blomstrer hele sommeren, men kan også godt blomstre om vinteren, hvis blot luftfugtigheden er høj nok.

Derudover har fredsliljen luftrensende egenskaber, hvilket gør den til en ideel plante til soveværelset.

Fredsliljens jord skal helst holdes let fugtig, ikke våd.

Har du kæledyr, som kan finde på at gå i planterne, skal du være opmærksom på, hvor du placerer din fredslilje. Planten er nemlig giftig for både hunde og katte.

Planter til solrig eller delvis solrig placering

Vi giver også idéer til placering af planter andre steder i boligen, så som en fuld eller delvis solrig placering eller stueplanter, der kan stå i vindueskarmen over en radiator.

Du kan også læse om...

Skal du bruge en hjælpende hånd?