Fremragende

4.6/5

Kundeklub

Stedsegrønne planter

Hvad er kendetegnene ved stedsegrønne planter?

Når en plante er stedsegrøn eller delvist stedsegrøn bevarer den alle (eller næsten alle) sine blade eller nåle om vinteren – og står derved smuk og grøn hele året rundt.


 

Der findes en kæmpe variation. Små tætte nåle eller lange bløde fyrnåle, store blanke blade eller tornede.
Mange forbinder måske stedsegrøn med kirkegårde, men dette er uden belæg. Der findes manges smukke nuancer af stedsegrøn, og ofte kan stedsegrønne plante være med til at give f.eks. et staudebed fylde og struktur. Stedsegrønne planter er ideelle til at give liv, kolorit og farve til en ellers kedelig vinterhave, hvor der ikke er mange andre farver.
De kan bruges som baggrundsplante, stå alene – solitært, som smuk overstander eller formklippet som en fantastisk skulptur. Der er arter der fungere som gode bunddækkende planter og andre anvendes som hækplanter. Flere og flere vælger i dag en stedsegrøn kirsebærlaurbærhæk, da den giver privatliv året rundt.

Kræver stedsegrønne planter særlig jord?

De fleste stedsegrønne planter trives i en almindelig god havejord.
Jorden skal være næringsrig og veldrænet.
Med veldrænet menes, at stedsegrønne planter sjældent bryder sig om at stå fugtigt/vådt konstant. Derudover kræver de ofte relativ meget sol, for at få en flot jævn vækst – står de for skyggefuldt vil de strække sig efter lyset.

Har du en tør jord kan vi bl.a. anbefale:

  • Buksbom
  • Bjergfyr
  • Skovfyr
  • Ene (Juniperus)


Hvornår beskærer man stedsegrønne?

Det bedste tidspunkt for beskæring af stedsegrønne planter er som tommelfingerregel omkring juni måned. For at holde planterne i facon er det vigtig med en beskæring. Fyrtræer kan ikke bryde fra gammelt ved, derfor er det vigtigt kun at knibe de nye skud (kaldet lysene), fordi de ikke har foldet nålene ud endnu. Nogle stedsegrønne sorter tåler kraftigere beskæring end andre, bl.a. kan taks og buksbom begge beskæres kraftigt.

Hvordan planter man?

  • Start med at grave et hul der er dobbelt så stort som potten planten du har købt, står i
  • Arbejd jorden godt igennem så du får en let jord og porøs
  • Herefter kan du med fordel tilføre Champost Jordforbedring til din jord.
    Jordforbedringen giver næring til jorden, og samtidig styrker mikrolivet i jorden, via svampespore. Vend det godt igennem den opgravede jord. Vi anbefaler at bruge omkring ¼ jordforbedring i forhold til den almindelige jord
  • Er din jord meget sandet eller meget leret kan det være en fordel af grave hullet helt frit, og i stedet bruge Champost Planteskolejord som er en naturgødet jord, som kan anvendes i rent eller blandet i større mængder sammen med Champost Jordforbedring
  • Fjern plastpotten fra din plante, og placer planten i hullet, således at pottens jordoverflade flugter med overfladen på dit hul. Tilfør godt med jord, så hullet bliver fyldt op og træd derefter let rundt om planten, så planten står fast.
  • Lav til sidst en god gennem vanding af jorden, gerne af flere gange
    Hvis du planter i en periode med tørke eller hvis jorden bare er tør, så kan det være en fordel at fylde dit plantehul med vand og lade det trække ud i den omkringliggende jord


Efter plantning

Det vigtigste du skal huske er at holde dine nyplantede planter jævnt fugtige den første vækstsæson og holde øje med dem det andet år.

  • Din plante skal gødes 3 gange årligt.
    Bruger du en organisk gødning kan du roligt gøde én gang hver anden måned i perioden april-august. April, juni og august plejer at være tre gode tidspunkter at give haven gødning på.
    Til Stedsegrønne planter anbefales organisk OSMO universalgødning eller OSMO Buksbomgødning. Buksbomgødning giver planterne en kraftigere grøn farve og har særligt god effekt på buksbom og laurbærkirsebær.
  • Du kan til sidst topdække med enten Champost Dækbark, Biologisk Kakaoflis eller Champost Jordforbedring.
    Undgå alle former for sten, granit m.m. da dette kan ridse planten, lave sår og de bliver meget varme som kan være hårdt for de nye plante

Skal du bruge en hjælpende hånd?