Fra September-Oktober kan man begynde at lægge forårsblomstrende løg, som f.eks. tulipaner, vintergækker og erantis, i haven.
Læg løgene i en veldrænet jord, så de ikke rådner i løbet af vinteren.
Mange af stauderne begynder at visne tilbage i denne måned, men lad gerne de mere faste og dekorative staudetoppe stå, da de både beskytter stauderne mod frosten men også er vigtige bosteder for insekterne om vinteren. Kedelige frøstande kan dog sagtens fjernes.
Kombineret med prydgræsser, så kan staudebedet være ret smuk og dekorativt om vinteren.
Hvis det ikke allerede er gjort, så kan det være en fordel at rykke de mere følsomme planter ind i drivhuset eller overdække terrasse.
Lug det sidste af ukrudtet, da det stadig kan spire og sætte frø ved lave temperaturer. Dæk jorden med et lag jordforbedring. Undgå at smide blomstrende ukrudt i komposten, da frøene kan ligge og modne færdig her, så komposten er fuld af ukrudtsfrø til foråret – hvis din kompost ikke bliver så varm, at frøene dør.
Grav Dahlia og Canna knoldene op inden frosten rigtigt sætter ind. De må gerne få en enkelt nattefrost så bladene bliver brune/sorte og dermed at planten gået i dvale.
Klip stænglerne af, børst jorden af knoldene, lad dem tørre lidt, hvis de er fugtige. Læg dem derefter i kasser og stil dem i et køligt og frostfrit sted fx i en kælder.
En vigtig ting at huske inden det rigtigt bliver vinter er er få fjernet alle syge blade under ens planter, især hos roserne ser vi en del bladsvampe, som stråleplet, rust m.m.
Svampesporer kan overvintre i de visne blade og smitte de nye blade, der springer ud til foråret. Disse blade skal ikke komposteres.
Vi sætter vores hvidløg 4-6 uger før den første nattefrost. Ofte vil vi begynde at sætte dem i September/Oktober. Hvis det er meget mildt (+10C) er det en fordel at vente til Start/slut Oktober. Stik et fed løg i jorden med 10 cm afstand, 20 cm afstand mellem rækkerne og ca. 5 cm dybde.
I stedet for at grave gamle bede eller køkkenhaven igennem, så kan du ofte opnå bedre resultater ved at dække den med et lag (5-10cm) jordforbedring eller kompost, for at beskytte mikrolivet i jorden og samtidig afgiver det noget gødning til foråret.
Hvis du ikke har nået at så jordstykket i september, så det bare ligger brak, så dæk det gerne med en presenning for at undgå udvaskning.
Du kan nu med fordel begynde at dele dine gamle rabarbere knolde for at lave flere planter.
Frugtbuske som solbær- og ribsbuske kan have godt af at få fjernet 1-3 af de tykkeste og ældste grene helt ned ved jorden en gang om året. Ved at gøre dette, sikre vi hele tiden nye og frugtbare grene.
Stikkels- og blåbær kan også have brug for en udtynding, dog ofte kun hvert andet år, hvor vi også fjerne 1-2 af de ældste grene. Dette kan både gøres i efteråret eller til foråret.
Tøm drivhuset, kassér visne planter og spred jorden fra plantesække i køkkenhaven eller på komposten. Vask derefter drivhuset grundigt med drivhusrens eller brun sæbe. Brug en børste til at komme godt ind i revner og sprækker, da det er der spindemider og svampesporer gemmer sig. Skyl til sidst efter med rent vand. Husk også borde og andet drivhus inventar.