Fremragende

4.6/5

Kundeklub

Havetips i November

Prydhaven

Efter den første nattefrost er havens planter gået i dvale og man kan med god sikkerhed begynde at flytte træer og buske.

  • Hvis det handler om store eller ældre planter er det sjældent en god ide at prøve og flytte dem, da de har et for stort rodnet til at grave op og de kan være mere sårbare.
  • Husk at når du har flyttet en etableret plante, så skal du behandle den som en nyplantet plante, da der er gravet en del af dens rodmasse over. Så husk at vande grundigt det efterfølgende år


Foråret og efteråret de er bedste tidspunkter til at plante hæk på. Hækplanter sælges nemlig ofte som barrodsplanter, det vil sige uden potte eller klump. Barrodsplanter er billigere og lige så gode som pottede planter, men rødderne er mere følsomme over for udtørring, så de skal plantes i planternes dvale periode, fra vinter til tidligt forår.

Du kan plante hæk lige, indtil jorden bliver så hård af frost, at du ikke længere kan grave i den. Det samme gælder i øvrigt også for alle løvfældende træer og buske.

Fjern nedfaldne blade fra plænen for at undgå at græsset bliver ødelagt, hvis der ligger meget, så kan det i værste fald lave store plamager uden græs.

Hvis græsplænen er blevet langhåret, er det en god idé at slå den en sidste gang inden vinteren for at undgå, at den bliver angrebet af sneskimmel. Sæt klippehøjden på det højeste niveau for at skabe mindre lys og luft til mos, som typisk dannes over vinteren.

Bladene kan evt. komposteres så du kan bruge det til næste sæson. Bladene kan også godt lægges under buske eller bruges som isolering af sarte vækster. Du kan også bruge dem til at dække tomme bede i køkkenhaven. Bladene fungerer som madpakke for jordens mikroliv og giver en dejlig porøs og humusrig jord.

Beskyt dine udendørs krukker mod frosten. Bobleplast fungere rigtigt godt som isolering, pga. det skaber et stillestående luftlag. Ryk gerne dine krukker sammen under en sydvendt overdækket terrasse eller ind i et drivhus. Sæt pottefødder under krukkerne, så vandet bedre kan løbe ud af potten.

Nyttehaven

Fjern de sidste nedfaldne frugter fra træerne for at undgå smitte fra forskellige sygdomme, som f.eks. skurv eller gul monilia. Rotter opsøger ofte nedfaldne frugter i løbet af vintermånederne, så det er en god ide at få ryddet op i haven.

Du kan vælge at beskære dine hindbær her i vintermånederne eller i det tidlige forår.

Efterårshindbærene har alle grenene båret frugt, så den kan skæres ned til jorden (5-10 cm fra jorden)

Sommerhindbærene giver frugt på sidste års nye grene, så her fjernes kun de grene som har båret (Du kan også vælge at gøre det når du høster frugten fra dem)

Fjern også de hindbærplanter, der er ved at stikke af fra bedet. Hindbær sætter mange rodskud og kan bevæge sig vidt omkring.

Skal du bruge en hjælpende hånd?