Hvis du har stedsegrønne planter, såsom buksbom og taks, som formklippes er maj et rigtigt godt tidspunkt for den første klipning. De skal derefter klippes i august igen, for at holde formen skarp.
Husk vanding ved alle de nyplantede planter og fortsæt til efteråret. De bedste tidspunkter at vande på, er i de køligste perioder på dagen, altså morgen og aften, da vi ikke har solen som fordamper vandet.
Hold stadig dit ukrudt nede, da det hurtigt tager overhånd. Hvis muligt så kan du bruge et skuffejern i høj solskin for det bedste resultat, da de små ukrudtsplanter bare vil tørre ud på overfladen af jorden.
Døjer du med ukrudt i græsplænen kan der sprøjtes med Toxan, som ikke skader græsset. Andre steder kan der bruges Ukrudtsfri fra Ecostyle, organisk sprøjtemiddel mod ukrudt.
Begynd så småt at slå græsset ugentligt for at holde en sund plæne.
Når påskeliljer, tulipaner og andre forårsblomstrende løgplanter er færdige med at blomstre, kan du med fordel fjerne de visne blomster. Tag fat under frøstanden og vrid den af. På den måde kan gemme energien til næste års blomstring, i stedet for at danne frø. Lad dog bladene visne ned naturligt.
De forårsblomstrende buske kan nu beskæres efter de er afblomstret. På den måde kan de nå at sætte knopper på de nye skud, der skal blomstre næste år.
Nogle stedsegrønne planter kan godt havde taget lidt skade i løbet af vinteren. Gå planterne igennem og klip frostskaderne af.
Tjek dine planter for skadedyr! Lige nu er bladlusene begyndt at være aktive og billerne er også begyndt at lægge larver i nogle planter.
Vi ser ofte en fuldkommen afløvning af især stikkelsbær, men også vinter-snebolle (Viburnum tinus) og snebolle (Viburnum opulus) kan være hårdt ramt af biller.
Det starter som små nålehul store huller i bladene i bunden af planten, men derefter går det hurtigt. Efter et par dage vil du opdage at store mængder af blade mangler.
Du kan enten sprøjte dem eller fjerne larverne manuelt når du ser dem, jo før jo bedre.
Gå dine liljer igennem for liljebillen (rød bille), som også kan spise det meste af bladene på få dage. Læg eventuelt en avis under planterne og ryst. Kan se dem, så hold et glas under billerne.
De lader sig falde til jorden, når de føler sig truet.
Beskyt også liljer, ridderspore og hosta mod snegle. Fjern især døde blade eller blade der ligger på jorden, da det giver snegle beskyttelse men også føde.
Forebyg snegle angreb med enten Kakao-flis eller Ferramol.
Pas på dine forspirede planter når du sætter dem udenfor, nattetemperaturen kan stadig være ret lav. Hold altid øje med både dags- og nat temperatur for at undgå skader på dine planter.
Tomat, chili og agurk m.m. kan så småt begyndes at plantes ud i drivhus, når vi har en jordtemperatur på omkring 15 grader. Plant gerne tomaterne dybt, for så dannes der rødder på den begravede del af stænglen. Husk efterfølgende at knibe tomat- og agurkeplantens sideskud, så de ikke bliver for tætte og uregerlige.
Vi begynder så småt at hyppe kartoflerne nu når de begynder at komme op af jorden, gerne når de er godt 10-20cm høje også dækker vi dem bare så vi stadig har et par blade over jorden. Vi regner med at slutte på en hypnings højde på omkring 20-30cm, vi gør det ofte over et par gange.
Husk at åbne drivhusets døre og vinduer på de varme dage, da der meget hurtigt kan blive for varmt for planterne. Husk også at passe på planter som ikke er vant til den kraftige sol, ved at lave lidt let skygge med f.eks. fiberdug.
Æblevikler og blommevikler er aktive her fra det tidlige forår, så det er med god fordel at sætte vikle fælder op i starten af maj, når begge træer begynder sin blomstring.
Dæk den bare jord mellem jordbærplanterne med halm, mens planterne er i blomst. Det har flere fordele: Halmen beskytter bærrene mod sprøjt af jord, når det regner. Det hæmmer fordampningen fra jorden, nedsætter risikoen for skimmelangreb og skygger for ukrudtet. I maj er det også vigtigt at vande, da det er nu bærrene dannes, men vent med at gøde til efter høsten.