Fremragende

4.6/5

Kundeklub

Havetips i Januar

Prydhaven

Det kan være en fordel at lave en kantskæring af græsplænen her i vintermånederne mens man har lidt ekstra tid, men det kan egentligt gøres hele året.

Hvis du overvintre dine Begonia, Canna og Dahlia, så kan det være en fordel at se til knoldene en gang om måneden for råd eller tørke. Sørg for god ventilation og frostfri opbevaring.

Ofte er det i Januar at frosten rigtigt sætter ind, hvilket giver god mulighed for at genanvende dit juletræ til vinterdække for både krukker, nyplantede planter i haven eller mere frostfølsomme planter.

Beskyt også hækken mod salt, som er skadeligt for planterne. Det er bedre at bruge groft sand til fortove og stier i haven.

I vinterperioden kan du med fordel forynge dine buske og træer ved en kraftig beskæring. Hvis hækken (Løvfældende) er blevet for stor, kan den også klare en nedskæring.
Normalt vil vi anbefale en rutine beskæring i sensommeren af æble og pære, men hvis træet er blevet for stort, så kan det også beskæres hårdt nu. Du skal dog forvente en kraftig tilbage vækst (vandris) og mindre frugt udbytte.

Frugtbuske som solbær- og ribsbuske har godt af at få fjernet 1-3 af de tykkeste og ældste grene helt ned ved jorden en gang om året. Ved at gøre dette, sikre vi hele tiden nye og frugtbare grene.
Stikkels- og blåbær kan også have brug for en udtynding, dog ofte kun hvert andet år, hvor vi også fjerne 1-2 af de ældste grene.

Sarte planter som hortensia, roser og sommerfuglebuske skal dog først beskæres til foråret når faren for frost er væk (Se april måned).
Beskær ikke kirsebær, blommer og andre stenfrugter eller de såkaldte blødere fx birk, ahorn og valnød i vinterhalvåret (Se august måned)

Nyttehaven

I løbet af vinteren kan de unge frugttræer være udsat for sultne mus og harer, som spiser den nederste del af barken på træet. Brug derfor gerne en frugttræs spiral, som er et spiralformet beskyttelsesrør i plastik, der kan udvide sig i takt med, at træet vokser og beskytter mod de sultne gnavere.

Bliv ved med at fodre og give havens fugle vand. Fuglene er nogle meget flittige hjælpere i vores haver, da de hjælpe med holde foråret og sommerens skadedyr nede og ved at fodre dem i løbet af vinteren, så bliver de i nærområdet.
Husk at tilse vandskålen hyppigt, da den ofte vil fryse til i løbet af Januar/Februar.

Rengør gamle plastpotter og så-bakker, så de hele er klar til foråret og forspiring af grøntsager og blomster.

Rengør i samme omgang drivhuset grundigt, hvis ikke det er gjort i efteråret, derved undgår vi at sygdomme og skadedyr kan overvintre.

Det kan være en fordel at begynde planlægningen af din køkkenhave nu, så man kan nå at købe nye frø og begynde forspiring af nogle af de tidlige ting i Februar.

Skal du bruge en hjælpende hånd?