Fremragende

4.6/5

Kundeklub

Plantevejledning til barrods hæk

Hækplanter i potte eller på klump er stort set samme proces, her skal plantehullet størrelse dog være væsentlig større – følg vores ’generelle plantevejledning’.

Opbevaring før du planter

Opbevar altid hækplanter i skyggen indtil de skal plantes.
Lad dem eventuelt blive i posen med fugtige rødder, eller grav dem ned i jorden midlertidigt – rødderne må ikke tørre ud.

Jorden du planter i

Vi anbefaler at tilføre jordforbedrende produkter, når du planter hæk. Dette er vigtigt at have besluttet sig for inden man begynder at plante.
Jordforbedring fra Champost, samt plante Aktivator fra OSMO tilføres plantehullet for lufte jorden, tilføre næring og give gode levevilkår for mikrolivet i jorden.
Hækplanterne får på denne måde optimale betingelser for en god etablering.
Særligt ved bøgehæk kan det være en fordel at bruge OSMO Aktivator, da dette aktiverer roddannelsen på barrods-bøg allerede første år.

Champost jordforbedring skal mixes med din egen havemuld, til du får en god porøs blanding, se blandingsforhold bag på posen.

OSMO Aktivator skal tilføres inden du sætter rødderne i hullet, da dette produkt skal have rodkontakt for at aktiveres.

Plantehullet

 • Lav en god rende med lodrette sider – dybde ca. 40-45cm.
 • Grav din rende og vand rigeligt, så vandet kan trænge ud i den omkringliggende jord.
 • Fordel hækplanterne i renden således at antallet af planter passer: bøg og liguster (80-120cm) – 4-5 stk. pr. løbende meter. Dvs. 20cm mellem hver plante.
 • For hurtigt at få en kraftig hæk, kan du med fordel plante i 2 rækker, således at du hurtigt får en tæt og bred hæk.
 • Efterfyld til sidst renden med den opgravede jord. Tramp på jorden omkring planten, så planten står godt fast.

En lige hæk

Når du har plantet din hæk, kan det være en fordel at sætte pæle op i hver ende af hækken, som forbindes med en tynd snor. Dette vil stabilisere hækken og give støtte det første 1-2 år. Bor du vindudsat er det en klar fordel at stabilisere din hæk fra start.

Hvilken hæk skal du plante?
De mest gængse hæktyper er i dag bøg, liguster, laurbærkirsebær og thuja. Dog findes der mange andre typer af planter, som egner sig godt til hæk.

Bor du et sted med meget vind eller sandede forhold, kan surbær (aronia) anbefales. Surbær-hækken har smukke høstfarver og kompakt vækst.
Søger du inspiration, kan vi anbefale følgende:

 • Tax – god til formklipning.
 • Buksbom – god til formklipning.
 • Diverse spireau typer
 • Lærk
 • Buskpotentil
 • Fjellribs


I Faster’s Have sælger vi mange “vildt bælter” som hæk. Dette er mixede buske, som skaber læ og privatliv uden at skulle klippes og holdes. 
Er du interesseret i at høre mere, om denne måde at skabe privatliv, så kom ned og tag en snak med en af vores gartnere. 
Vi elsker at hjælpe med skræddersyede løsninger til din have.

Skal du bruge en hjælpende hånd?