Fremragende

4.6/5

Kundeklub

Forspiring af frø

Udstyret

Inden du du begiver dig i kast med at forspire dine frø, skal du have udstyret i orden. Du skal bruge følgende:

  • Så- og priklemuld
  • Små potter eller spirebakker
  • Låg til bakkerne (potter og bakker kan også placeres i en plastpose)
  • Vækstlys eller en lys placering
  • Sprayflaske til vand

Vi sigter ofte efter at kunne plante ud i løbet af slut april/start maj, så prøv at planlægge din forspiring af frøene herefter. På bagsiden af frøposerne kan du læse, hvornår frøene skal forspires og hvornår de skal plantes ud.

Forspiring

Inden vi begynder at fylde jord i bakkerne eller potterne, er det en god ide at fugtiggøre jorden først – den skal være jævnt fugtig. Når du tager en håndfuld op i hånden, så skal der ikke løbe vand ud, max et par dråber.

Fyld bakkerne med jorden og tryk jorden let til, derefter kan frøene placeres jævnt fordelt og til sidst dækkes frøene med en smule jord eller vermiculit (tjek altid frøposen for så-dybde).

Brug sprayflasken til at fugte toppen af jorden og efterfølgende til at holde jorden fugtig.

Læg låget på så-bakken eller placer potteren i en pose, for at opretholde en høj luftfugtighed. Luft gerne ud kortvarigt en gang om dagen.

Så-bakken eller potten placeres nu lyst og ved stuetemperatur.

De nye spirer

Efterhånden som frøene begynder at spire, kan vi begynde at fjerne låget i længere tid af gangen, indtil at de nye spirer er tilvendt den lavere luftfugtighed (se skema nedenfor).

Når de nye spirer har fået ægte blade og er afhærdet til den lavere luftfugtighed vi har i stuen, kan du evt. finde en oscillerende ventilator frem og placer den således at du laver en let brise på planterne. Gerne et par meter fra planterne, da det skal kun være en meget let brise. Dette hjælper med til at få en langt mere robust og stærk plante som ikke bare klapper sammen. Brisen får planten til at styrke sin stængel.

Udtynding

Hvis du har valgt at så flere frø i samme celle eller du synes de står for tæt i potten, så skal du tynde ud i spirene. Fravælg de svageste i hver celle.
Brug evt. en lille saks eller lign. og klip dem væk, på den måde forstyrrer du ikke rodnettet for den tilbageværende plante.

Du kan også så småt begynde at give planterne en svagere dosis gødning på dette stadie for at bibeholde en god vækst og sundhed i planterne (se skema nedenfor).

Afhærdning

Efter en god måneds tid burde planterne være så langt fremme, at du kan begynde at afhærde dem udenfor.

Når vejret bliver en smule lunt, kan du placere dine så-bakker udenfor. Find en lys placering hvor de ikke får direkte sol. Start med 1-2 timers og efterfølgende yderligere 1-2 timer pr. dag. I løbet af én til to ugers tid kan planterne stå udenfor hele døgnet, så længe temperaturen ligger over 12-15 grader. Vær dog lidt varsom med de følsomme planter, som f.eks. agurk, de vil gerne have det lidt lunere end de andre. Minimum temperatur skal være omkring 15-18 grader.

I løbet af maj er det tid til at planterne skal plantes ud i køkkenhaven eller drivhuset. Vigtig er det dog, at faren for nattefrost er helt væk! Hvis du har plantet dine planter ud og der alligevel skulle snige sig en nat ind med enten meget kolde temperaturer eller nattefrost, så kan du ofte komme langt ved at dække dem med to lag fiberdug.

BEMÆRK at agurk, artiskok, melon, zucchini og græskar har ret sarte rødder og er derfor ret følsomme for at blive pottet om. Derfor er et godt råd at starte dem i en lidt større urtepotte. Bland ca. 2/3 dele god pottejord med 1/3  så-jord, på den måde kan planten leve længere tid i den samme potte uden af skulle plantes om.

Ærter og bønner har også sarte rødder og trives bedst når de sås i dybe potter, som f.eks. Roottrainters.

Forspiring i marts

Artiskok
Aubergine
Bladselleri
Chili / Peberfrugt
Knoldfennikel
Kål
Pastinak
Porre
Salat (kræver en kølig placering)
Tomat

Direkte såning – Fra april
(Afdækkes gerne med fiberdug)

Gulerod
Pluksalat
Radise
Rucola
Rødbede
Spinat
Ært

Forspiring i april

Bønne
Drueagurk
Græskar
Majs
Squash

Skal du bruge en hjælpende hånd?